Na een paar keer uitstel is het doorvaartvignet in Amsterdam nu toch een feit. Iedere boot die door Amsterdams water vaart, moet vanaf nu voorzien zijn van een vignet. Door een chip die in het vignet zit kunnen de vaarbeheerders zien waar en wanneer het druk is op het water. Als het nodig is, kan de gemeente maatregelen nemen om te zorgen voor een vlotte en veilige doorvaart. Daarnaast is het volgens de gemeente makkelijker om een verdwenen of gestolen boot met vignet op te sporen. Het nieuwe vignet is 3 kalenderjaren geldig.

Een vignet is verplicht voor alle pleziervaartuigen met een benzine-, diesel-, elektrische of hybride motor als zij door Amsterdam varen. Kano’s en kajakken zonder motor hoeven geen vignet te hebben. Hetzelfde geldt voor opblaasbare boten zonder harde bodem. Roei- en zeilboten van verenigingen hoeven ook geen vignet, als ze tenminste geen motor hebben!

Soorten vignetten

  • BHG-vignet: Elke boot die ook afmeert in openbaar water moet een Binnenhavengeldvignet (BHG-vignet) hebben. Hiermee kun je varen én afmeren. Het soort vignet en de kosten hiervan hangen af van de grootte van uw boot en de aandrijving. Dit vignet is 1 kalenderjaar geldig.
  • Doorvaartvignet: Wil je alleen door Amsterdam varen? Dan is een Doorvaartvignet verplicht. Deze kost €40 en is 3 kalenderjaren geldig. Als extraatje krijg je hier gratis ’24 uur afmeren’ bij: dit recht kun je activeren op een dag naar keuze. Wil je later nog een keer afmeren, dan kun je een dag bijkopen voor €30.

De vignetten zijn te koop via de website van de gemeente. Ze zijn ook te koop via de Vaarwaterapp van Waternet.

Waar verplicht?

De vignetverplichting geldt voor het Amsterdamse binnenwater in alle stadsdelen. Dus ook op de volgende doorgaande vaarroutes: Kostverlorenvaart, onderdeel van de Staande Mastroute. Nieuwe Herengracht van de Amstel naar het IJ. Het IJ zelf is uitgezonderd.

Geen vignet, eerst nog een waarschuwing later een boete

Varen door het Amsterdamse binnenwater zonder Doorvaartvignet? Tot de zomer van 2022 krijg je een waarschuwing. Daarna kun je een boete van €95 per keer krijgen.

Met dank aan WV De Schinkel voor dit heldere overzicht!

Photo by Ernest Ojeh on Unsplash