Jubileumlogo 90 jaar WV De Koenen

WV De Koenen is een 90 jaar jonge vereniging aan de Nieuwe Meer. Opgericht in 1933 door een groepje fanatieke zeilers, heeft de Koenen nu ongeveer 500 leden, van zeilkampioenen tot motorbootliefhebbers, van jong tot oud, met een inwonende havenmeester in vaste dienst. Een eigen clubhuis met starttoren en twee grote loodsen voor de winterstalling. En we zijn trots op een van de grootste jeugdgroepen van Nederland: kinderen leren bij ons zeilen in de Optimist of de Cadet en kunnen binnen de vereniging doorgroeien naar de Laser (oftewel ILCA) of doorstromen naar andere (wedstrijd)zeilklassen. Zelf organiseren wij jaarlijks de 6 Uren van de Nieuwe Meer, een—van oorsprong Laser—wedstrijd waarvoor zeilers van heinde en ver naar Amsterdam komen.

Sailability

Aangepast zeilen bij WV De Koenen.

Sinds 2012 zijn wij ook steunpunt van Sailability, dat mensen met een beperking de mogelijkheid biedt zelfstandig te (leren) zeilen. Daartoe hebben wij ook speciale aanpassingen gedaan en voorzieningen getroffen, zoals rolstoeltoegankelijkheid, een invalidentoilet en -douche, maar ook een speciale mobiele kraan op de steiger om zeilers in en uit hun boot te helpen.

Tegelijkertijd zijn wij een gezelligheidsvereniging met veel clubactiviteiten zoals een eigen Koenen Koor, een jaarlijkse meerdaagse Pinkstertocht, openwaterzwemmers, een zomerzeilkamp en Leden Koken voor Leden.

Amsterdamsche Vereeniging

WV De Koenen is een echte ‘Amsterdamsche Vereeniging’ gedragen door leden. Leden vormen het bestuur en leden onderhouden de haven, het clubhuis en de loodsen. Veel leden zijn al lid sinds hun prille jeugd of zelfs sinds generaties. De vereniging heeft een zeer gevarieerd ledenbestand van hoogleraar tot schilder en van basisschoolleerling tot hoogbejaard (en nog steeds varend!). Allemaal verbonden door de liefde voor het water en de watersport.

WV De Koenen
WV De Koenen in vogelvlucht.

Onze haven ligt aan de Nieuwe Meer, het meer dat ten zuidwesten van Amsterdam ligt. Het meer is de verbinding tussen het riviertje de Schinkel en de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder. Daarmee is de Nieuwe Meer een drukbevaren water, ook voor de beroepsvaart. Vanaf de Nieuwe Meer kun je bijvoorbeeld via de zogenaamde “staande mastenroute” door de grachten van Amsterdam naar het IJ en het IJsselmeer varen.

De Nieuwe Meer is een oase van rust in het zo drukke Amsterdam, met aan de zuidzijde het Amsterdamse Bos en aan de noordzijde het Jaagpad en het natuurgebied de Oeverlanden. Als je onze haven uit vaart bestaat er even geen stad meer.

Zicht op het clubhuis vanaf de Nieuwe Meer.

Veel jeugdleden

Als je je zwemdiploma A en B hebt kan je bij ons leren zeilen, zo ongeveer vanaf je zesde. Wij verzorgen zeillessen voor de jeugd, compleet met CWO-diploma’s. Ook het wedstrijdzeilen wordt begeleid en wij zijn trots op onze zeilers van wie sommigen doorstootten tot TeamNL, het Olympisch team. Op de woensdagavonden vaart onze Lasergroep met de wat oudere jeugd en vele volwassen zeilers en zeilsters. Maar het draait natuurlijk niet alleen om het zeilen… Stilaan is de groep die vaart met een kajuitjacht of een sloep ook groter geworden. De oudst varende leden van de vereniging tikken de 90 aan, van wie sommigen al 80 jaar lid!

Op de foto’s hierboven: Loïc bijvoorbeeld, begonnen als bemanning in de Cadet zeilde hij in de Cadet en de 29er EK’s en WK’s over de hele wereld. Hij werd onder andere Nederlands Kampioen.

Ook de lessen worden verzorgd door leden. Allemaal vrijwilligers, maar vrijwillig is natuurlijk niet vrijblijvend. Onze trainers hebben hiervoor vaak hun trainersdiploma gehaald, een EHBO-diploma of een Basic Life Support certificaat. Bovendien beschikken ze allemaal over een VOG.

De behoefte aan zeillessen is onveranderd groot.

Wedstrijden

De Koenen is opgericht door zeilers die zelf wedstrijden wilden organiseren en sindsdien zit dat in het DNA van de vereniging.

Jan ten Hoeve (brons), Megan Pascoe (goud) en Eberhard Bieberitz (zilver).

In 2018 organiseerden wij het Dutch Open Class Championship 2.4mR op de Nieuwe Meer met deelnemers uit 5 landen. De 2.4mR is een klasse die veel gevaren wordt door wedstrijdzeilers met een beperking, maar het kampioenschap staat open voor zeilers met en zonder beperking. Dit evenement, waarvoor wij zelfs op de jaarlijkse conferentie van World Sailing complimenten kregen, werd overtuigend gewonnen door de Britse Megan Pascoe, een bekend Paralympische zeilster en Europees- en Wereldkampioene.

In 2019 organiseerden wij voor de 40ste keer de Laser 6 Uren van de Nieuwe Meer. Een evenement met een landelijke bekendheid, waaraan door de jaren heen vele (internationale) kampioenen deelnamen, zoals de Olympische zeilers Carolijn Brouwer, Serge Kats en Pieter-Jan Postma. De 40ste editie werd gewonnen door het team van Serge Kats, die eerder dat jaar al Wereldkampioen Laser Masters werd.

Een van onze leden en tevens PR Commissaris, Jan Martin Wilschut, is actief bij de internationale zeilfederatie. Hij is voorzitter van de World Sailing Classes Committee en lid van de Council van World Sailing.

Van zeilboten tot sloepen…

Onze haven is net een bladzijde uit het grote botenboek… Teveel verschillende klassen om apart te benoemen. Onze leden varen in fraai gerestaureerde oude houten zeilschepen, maar ook in moderne sloepen, liefdevol onderhouden kajuitjachten en bakdekkers. Als vereniging hebben wij een eigen vloot zeilboten: Optimisten voor de jongste kinderen, Cadetten (een internationale tweemansboot tot 17 jaar), Lasers voor de oudere kinderen en 2.4mR’s. Voor gebruik door ervaren, zeilende leden heeft de vereniging de beschikking over een Centaur, een wat grotere zeilboot.

Nieuwe Meer Zomerzeilkamp

Aandacht voor het optuigen van een Optimist.

Sinds een aantal jaren organiseren wij het Nieuwe Meer Zomerzeilkamp in de eerste en de laatste week van de zomervakantie. Een week lang, van negen tot vijf, krijgen de kinderen dan de eerste beginselen van het zeilen onder de knie met vaak verbluffende resultaten. In 2020, middenin de coronacrisis, zelfs met een record aantal deelnemers! In overleg met de Veiligheidsregio werd een strak protocol opgesteld waarvoor wij veel complimenten ontvingen van de Gemeente Amsterdam. En met als resultaat weer heel veel blije kinderen en blije ouders.

Het Nieuwe Meer Zomerzeilkamp wordt door een vast team van ervaren leden georganiseerd. Ook deze groep leden is zeer gevarieerd: het lesprogramma wordt samengesteld door een lid dat bevoegd is trainers te trainen, anderen zijn nog steeds actieve zeilers of organiseerden eerder wereldkampioenschappen. Maar ook hier geldt dat het samenwerken en het plezier om dit te organiseren overheersen. En als we dan die blije kindergezichten zien, hebben we meteen de bevestiging!

Waterrat, in het beroemde boek ‘De Wind in de Wilgen’, zei het al: “Geloof me, mijn jonge vriend, er is niets, absoluut niets, dat half zoveel waard is als rondscharrelen in boten”.

Overige activiteiten en een eigen clubhuis

Het Koenenkoor in Paradiso.

Zoals gezegd is de Koenen een actieve vereniging met een eigen clubhuis. En dat clubhuis biedt naast de watersport gerelateerde activiteiten, ook een plek aan een eigen biljart-, klaverjas- en kookclub. Ook heeft de vereniging een eigen Koenenkoor dat regelmatig met een uitgebreid repertoire zeemansliederen optreedt, bijvoorbeeld in Paradiso tijdens de Open Korendag. Het clubhuis is ook de plek waar wij bij gelegenheid cursussen verzorgen zoals voor het vaarbewijs, EHBO, of wedstrijdregels.”

De vereniging heeft een vergunning en de leden, die bij toerbeurt achter de bar staan, een Certificaat Verantwoord Alcohol Schenken. Wij hebben ons clubhuis bewust niet verpacht aan een beheerder en dat betekent dat onze prijzen weliswaar ‘democratisch’ zijn, maar ook dat het clubhuis beperkt open is en dan nog alleen voor onze leden. Op de vrijdagavonden is het er druk, vooral met ouders van kinderen die les krijgen. En dan draait ook de keuken op volle toeren: frites, kroketten, broodjes hamburger, bitterballen en tosti’s. Op zaterdag- en zondagmiddag zien we dan vooral leden in en om het clubhuis. Ons terras aan het water met uitzicht over de Nieuwe Meer is dan ook onovertroffen.

Idyllisch uitzicht op de Nieuwe Meer vanaf het terras.

Als vereniging staan wij altijd open voor nieuwe leden en we hebben het dan ook simpel gemaakt lid te worden. Op de pagina ‘Lidmaatschap’ staat een knop en als je die aanklikt kom je op een inschrijfformulier. Dan is het een kwestie van invullen en verzenden.

Ook als passant kun je WV De Koenen aandoen met je eigen boot. Alle faciliteiten voor passanten zijn aanwezig: douches, toiletten en gelegenheid de afwas te doen. Als je niet met de boot Amsterdam in wilt, zit je toch binnen een half uur in het centrum. Er zijn snelle bus-, tram- en metroverbindingen op loopafstand van onze haven. In 2020 ontvingen wij het predicaat Voorkeurshaven van de KNMC.

Voel je vooral welkom bij WV De Koenen!