WV De Koenen biedt zowel de mogelijkheid te leren zeilen in de Cadet alsook te leren wedstrijdzeilen in de Cadet. De Cadet is, naast de Optimist als eenmansboot, de enige internationaal door World Sailing erkende tweemans jeugdwedstrijdzeilklasse voor kinderen tot en met 17 jaar. Hij wordt in bijna 40 landen over de hele wereld gezeild (van Spanje tot Oekraïne en van Argentinië tot Australië) en geldt internationaal als dé tweemansopleidingsboot (met doorgroeimogelijkheden naar bijvoorbeeld 420, 470, 29er, 49er, 49erFX, Nacra 15 en Nacra 17—menig Olympisch zeiler ging je al voor).

Cadet CWO

Wil je leren zeilen en je CWO-diploma’s halen? Dan is de Cadet een heel geschikte boot. Het is een (zeewaardige!) tweemansboot met grootzeil, fok en spinnaker voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar.

Kinderen van 7 tot 12 jaar leren bemannen. Je hoeft geen enkele zeilervaring te hebben om als bemanning te beginnen. Wel je zwemdiploma A+B. Je wordt meteen in de praktijk opgeleid door je stuurman of stuurvrouw en uiteraard door de trainers. De stuurman is 13 tot 17 jaar. Meestal is de stuurman eerst zelf als bemanning opgeleid. WV De Koenen stelt vijf Cadetten tegen een vergoeding 1 jaar ter beschikking voor nieuwe zeilers. Wil je daarna nog meer CWO-diploma’s halen, dan vragen we je een eigen Cadet te kopen.

Op WV De Koenen trainen de Cadet CWO-zeilers vanaf half april tot en met september (behalve in de zomervakantie) iedere vrijdagavond van 17.00 uur tot ca. 20.00 uur op de Nieuwe Meer. Deze avond is altijd heel gezellig vanwege de vrije zaterdag daarop volgend waardoor de kinderen niet meteen naar huis hoeven na afloop, maar gezellig in het Clubhuis heel fijne versnaperingen kunnen nuttigen en met elkaar over hun zeilervaringen kunnen spreken. De ouders zorgen die avond voor de bardiensten.

De kinderen tuigen aan het begin van de training zelf hun boot op. Tijdens de training zijn de trainers verantwoordelijk voor de kinderen op het water. Maar de ouders zijn dat voor hun kinderen op de wal. We gaan er dan ook vanuit dat de ouders bij de training aanwezig zijn, zodat zij evt. hun kind kunnen opvangen.

De instructeurs bij De Koenen zijn allemaal vrijwilligers die heel goed kunnen zeilen en het ook kunnen overbrengen.

Per groep vaart er een Rescue-boot mee met daarin een CWO-gecertificeerde instructeur met daarnaast een schipper met een vaarbewijs voor snelle boten. Ook hebben de meeste instructeurs een cursus gevolgd voor Rescue-varen met kinderen.

In maart is er een zwembadles: in de gecontroleerde omgeving van het Sloterparkbad gaan de zeilers met een Optimist, een Cadet en een Laser het zwembad in: in de boot, uit de boot, in het water, onder water en onder de boot.

Aan het eind van het seizoen wordt het CWO-examen afgenomen.

Tot slot: in de zomervakantie organiseren we twee Zomerzeilkampen waar je ook in de Cadet kunt varen.

Clubwedstrijdjes
Regelmatig organiseren we clubwedstrijdjes, o.a. om te voldoen aan de CWO-eisen. Veel van onze jeugdzeilers zijn doorgestroomd naar (internationale) wedstrijdklassen (Cadet, Laser, 29er en verder) en hoewel niet iedereen het leuk vindt competitief te zeilen vinden wij het belangrijk die mogelijkheid wel te bieden.

Tarieven
De actuele tarieven vindt u op de algemene informatiepagina zeilen.

(Nog) geen eigen boot
WV De Koenen heeft een aantal clubboten die gebruikt worden voor de lessen. Dit is altijd op basis van beschikbaarheid en tegen een vergoeding. Alternatief is zelf een boot kopen en stallen bij onze vereniging. Meer informatie over het gebruik van clubboten en het stallen van een eigen boot vind je hier.

Jeugdfonds Sport & Cultuur
Wil je kind graag komen zeilen, maar is er thuis te weinig geld? Het Jeugdfonds Sport & Cultuur helpt! Zij zijn er ook voor zzp’ers met te weinig opdrachten of als je als gevolg van de coronacrisis geldzorgen hebt. Zij betalen voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar de contributie of het lesgeld en eventueel de spullen zoals sportkleding, tot een bepaald bedrag. Meer informatie vind je hier.

Geïnteresseerd?
Als je meer wilt weten stuur dan een mailtje naar jeugdzeilen@wvdekoenen.nl
Als je je meteen al wilt opgeven meld je dan aan via het inschrijfformulier

Cadet Wedstrijdzeilen

Wil je leren zeilen en vaker dan 1x per week op het water zijn als wedstrijdzeiler? Dan is de Cadet een heel geschikte boot. Het is een zeewaardige tweemansboot met grootzeil, fok en spinnaker voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar. Onze Cadet wedstrijdzeilers zijn zeer actief op de Nieuwe Meer bij WV De Koenen. Vanaf maart tot december trainen zij op zondagen, bij De Koenen en vaak ook bij andere verenigingen in Nederland. In de weekenden zeilen zij regelmatig wedstrijden.

Alle wedstrijdzeilers zijn lid van de Dutch Cadet Class Association (DCCA) en die organiseert landelijk weekendtrainingen en zeilkampen, en faciliteert bij wedstrijden op kleine plassen, op het IJsselmeer en bij Europese – en Wereldkampioenschappen. Met je eigen team bepaal je zelf aan welke trainingen of wedstrijden je wilt deelnemen.

Kinderen van 6 tot 12 jaar leren bemannen. Je hoeft geen enkele zeilervaring te hebben om als bemanning te beginnen in de wedstrijdploeg. Wel moet je zwemdiploma A+B hebben. Je wordt meteen in de praktijk opgeleid door je stuurman of stuurvrouw en uiteraard door de trainer. De stuurman is 12/13 tot 17 jaar. Meestal is de stuurman eerst zelf als bemanning opgeleid en weet daarom als geen ander wat er van je verwacht wordt. De bemanning en de stuurman vormen samen een vast en hecht team. Je vertrouwt elkaar volkomen en bent helemaal op elkaar ingespeeld. Elk team zorgt zelf voor een eigen boot (in de praktijk is de boot meestal van de stuurman).

De DCCA traint 8 tot 10 keer per jaar bij onze vereniging op de Nieuwe Meer. Wil je ook eens meetrainen? Hiervoor zijn wedstrijdboten beschikbaar!

Wil je ook meedoen? Je bent van harte welkom! Stuur een bericht naar de Dutch Cadet Class Association.

Meer informatie:
Dutch Cadet Class Association
International Cadet Class Association
Cadet op Facebook
Cadet Wedstrijdkalender
Watersportverbond

Cadet bij World Sailing

Vertrouwenscontactpersoon (VCP)

WV De Koenen heeft ook een Vertrouwenscontactpersoon (VCP)Bart Koolmeijer. Je kunt hem bereiken via de website, zowel telefonisch als per email (klik op zijn naam voor meer informatie).