• 20 maart 2019
  • by Jan Martin Wilschut
  • 83

Koenenlid en oud-Cadetzeilster Tess Wilschut is op 14 maart geselecteerd voor het Olympisch zeilteam van TeamNL. Samen met Dewi Couvert vormt Tess team NED69 in de 49erFX, de Olympische tweemans zwaardboot voor damesteams.

De komende periode treden de dames in het kwalificatiestrijdperk voor de Olympische Spelen 2020 in Tokio. Vier Nederlandse damesteams zijn door het Watersportverbond geselecteerd om deze zogenaamde trials—waar de wereldtop aanwezig is—te varen, onder wie Annemiek Bekkering en Annette Duetz, de regerend wereldkampioenen.

De eerste trial wordt al begin april gevaren in Genua, Italië en de tweede in Weymouth, Engeland, begin mei. Maar eerst verzeilen de dames de 2019 Trofeo S.A.R. Princesa Sofia Iberostar—de 50ste Prinses Sofia Cup—in Palma de Mallorca van 29 maart tot en met 6 april, als trainingsevenement.

Tess leerde zeilen in de Cadet op de Koenen en werd, samen met Dafne Wijnbergh (dochter van onze vroegere havenmeester Floris Wijnbergh), ondermeer Nederlands Kampioen, Belgisch Kampioen en Wereldkampioen bij de dames met een 8ste plaats op het WK in Australië onder de bezielende leiding van Sven Oosterbaan. Sindsdien timmert zij stevig aan de weg. Na de Cadet in de 29er, het kleinere broertje van de 49er, en sinds afgelopen jaar in de 49erFX (FX staat voor Female Xtreme). Tijdens de Junior World Championships (U23) in Marseille in augustus behaalde Tess meteen al een 20ste plaats in deze Olympische klasse.

Foto © Alain Sign 2019