-
by Jan Martin Wilschut
Sinds vanmorgen, 25 maart, hangt er in het clubhuis van WV De Koenen onder het weerstation bij de bar een AED.
Wat is een AED?
Een AED (oftewel Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok.
Indien gebruik noodzakelijk is roep dan onmiddellijk de havenmeester Damon Huijink. Hij weet als burgerhulpverlener wat te doen!
Wanneer is een AED nodig?
Een AED is nodig bij een hartstilstand. Er is dan sprake van kamerfibrilleren, een ernstige ritmestoornis. Bij kamerfibrilleren ontstaan er chaotisch prikkels in het hart, waardoor de hartkamers niet meer samentrekken en er geen bloed meer rondgepompt wordt. Het hart moet dan gedefibrilleerd worden, een soort resetten van het hart.
Wie haalt een AED?
Bij een hartstilstand is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een AED gehaald wordt:
- waarschuw de havenmeester Damon Huijink. Hij is burgerhulpverlener en weet wat te doen
- haal de AED in het clubhuis (onder het weerstation naast de bar)
- de 112-centrale roept burgerhulpverleners op om een AED te halen
Burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de buurt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Zij krijgen het verzoek om direct naar het slachtoffer te gaan of het eerst een AED te halen.
Hoe werkt de AED?
Een AED bevat 2 elektroden die op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt moeten worden. Een AED analyseert het hartritme zodra de elektroden aangesloten zijn.
Daarna geeft het apparaat gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt de hulpverlener precies wat hij moet doen, namelijk:
- óf doorgaan met reanimeren
- óf een elektrische schok toedienen
Lees alles over een AED en hoe zelf burgerhulpverlener te worden op www.hartstichting.nl