Cadetzeilen

WV de Koenen biedt zowel de mogelijkheid te leren zeilen in de Cadet alsook te leren wedstrijdzeilen in de Cadet. De Cadet is, naast de Optimist als eenmansboot, de enige internationaal door de ISAF (International Sailing Federation) erkende tweemans jeugd wedstrijdzeilklasse voor kinderen tot en met 17 jaar. Hij wordt in bijna 40 landen over de hele wereld gezeild (van Spanje tot Oekraïne en van Argentinië tot Australië) en geldt internationaal als dé tweemansopleidingsboot.

Cadet CWO

Wil je leren zeilen en je CWO-diploma’s halen? Dan is de Cadet een heel geschikte boot. Het is een tweemansboot met grootzeil, fok en spinnaker voor kinderen van 7 tot en met 17 jaar.

Op WV De Koenen trainen de Cadet CWO-zeilers van april tot en met september (behalve in de zomervakantie) iedere vrijdagavond van 18.00 uur (zeilklaar) tot ca. 20.00 uur op de Nieuwe Meer. In de winterperiode organiseren we eenmaal per maand een theorieles op de vrijdagavond. Dan ga je eerst met z’n allen hardlopen, samen eten en vervolgens krijg je op je eigen niveau theorieles. In maart is er een zwembadles: in de gecontroleerde omgeving van het Sloterparkbad gaan de zeilers met een Optimist, een Cadet en een Laser het zwembad in: in de boot, uit de boot, in het water, onder water en onder de boot.

In juni worden de Promotiewedstrijden op WV De Koenen georganiseerd: daaraan kun je met je team ook deelnemen. Aan het eind van het seizoen wordt het CWO-examen afgenomen. En in de zomervakantie organiseren we twee Zomerzeilkampen waar je ook in de Cadet kunt varen.

Kinderen van 7 tot 12 jaar leren bemannen. Je hoeft geen enkele zeilervaring te hebben om als bemanning te beginnen. Wel je zwemdiploma A+B. Je wordt meteen in de praktijk opgeleid door je stuurman of stuurvrouw en uiteraard door de trainers. De stuurman is 13 tot 17 jaar. Meestal is de stuurman eerst zelf als bemanning opgeleid. WV De Koenen stelt vijf Cadetten 1 jaar ter beschikking voor nieuwe zeilers. Wil je daarna nog meer CWO-diploma’s halen, dan vragen we je een eigen Cadet te kopen.

Voor informatie: jnmulder@icloud.com

Cadet Wedstrijdzeilen

Wil je leren zeilen en vaker dan 1x per week op het water zijn en/of opgeleid worden tot wedstrijdzeiler? Dan is de Cadet een heel geschikte boot. Het is een tweemansboot met grootzeil, fok en spinnaker voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar. Onze Cadet wedstrijdzeilers zijn zeer actief op de Nieuwe Meer bij WV De Koenen. Van april tot en met september (behalve in de zomervakantie) trainen ze iedere vrijdagavond van 17.30 uur (zeilklaar) tot ca. 20.30 uur. Van oktober tot en met maart trainen ze elke zondag van 9.30 uur (zeilklaar) tot 16.00 uur. In de kerstvakantie hebben ze vrij en als er een dikke laag ijs ligt ook. In de winterperiode organiseren we 1x per maand een theorieles op de vrijdagavond. Dan ga je eerst met z’n allen hardlopen, samen eten en vervolgens krijg je op je eigen niveau theorieles.

Alle wedstrijdzeilers zijn lid van de Dutch Cadet Class Association (DCCA) en die organiseert landelijk weekendtrainingen en zeilkampen, en faciliteert bij wedstrijden op kleine plassen, op het IJsselmeer en bij Europese – en Wereldkampioenschappen. Met je eigen team bepaal je zelf aan welke trainingen of wedstrijden je wilt deelnemen.

Kinderen van 6 tot 12 jaar leren bemannen. Je hoeft geen enkele zeilervaring te hebben om als bemanning te beginnen in de wedstrijdploeg. Wel moet je zwemdiploma A+B hebben. Je wordt meteen in de praktijk opgeleid door je stuurman of stuurvrouw en uiteraard door de trainer. De stuurman is 13 tot 17 jaar. Meestal is de stuurman eerst zelf als bemanning opgeleid en weet daarom als geen ander wat er van je verwacht wordt. De bemanning en de stuurman vormen samen een vast en hecht team. Je vertrouwt elkaar volkomen en bent helemaal op elkaar ingespeeld. Elk team zorgt zelf voor een eigen boot (in de praktijk is de boot meestal van de stuurman).

Wil je ook meedoen? Je bent van harte welkom! Stuur een bericht naar cadetzeilen@gmail.com of kom naar onze Opstapdag Cadetzeilen (2x per jaar).

Wintermaanden
Gedurende de wintermaanden trainen de fanatieke Cadetzeilers op de zondagen gewoon door op het water. Ook wordt er een aantal vrijdagavond theorieavonden belegd. Op die avonden wordt er vanaf 17.00 uur eerste gesport, om 18.00 uur gezamenlijk gegeten en aansluitend wordt er door de trainers theorie gegeven op het niveau van de kinderen. Deze avonden zijn zeer populair met tussen de 20 en 30 deelnemers per avond.

Opstapdag Cadetzeilen
Wij organiseren meerdere keren per jaar een (gratis) Opstapdag Cadetzeilen. In 2016 nog op zondag 11 september. Dan kun je zelf voelen hoe lekker het is om te zeilen. Meld je wel aan op onderstaand mailadres. Kun je of wil je daarop niet wachten? Neem dan contact met ons op en dan regelen we dat je zo snel mogelijk kunt opstappen: cadetzeilen@gmail.com

Meer informatie:
Dutch Cadet Class Association
International Cadet Class Association
Cadet op Facebook
Cadet Wedstrijdkalender
Watersportverbond