• 25 augustus 2020
  • by Jan Martin Wilschut
  • 206

Na een hittegolf van ruim twee weken lijkt het gelukkig weer een beetje rustiger weer te worden, de dagen boven de ruim 30 graden worden minder en een beetje verkoeling komt er weer aan. Mooie zomers willen we hebben, maar dit was mogelijk een beetje teveel van het goede.

Daarnaast hebben we gehoopt dat het virus het land uit was of ging, momenteel zijn de berichten echter eerder verontrustend dan veelbelovend.

Met de vakantieperiode voor de meesten achter de rug, een kleine terugblik en een update over waar we staan.

Opening clubhuis.

Vanaf 1 juli is het clubhuis weer open geweest op de zondagmiddagen en recent op de zaterdagen. Dit is mogelijk geworden door het opstellen van protocollen en allerlei maatregelen. Als we terugkijken op deze periode dan kunnen we constateren dat we goed zijn begonnen, uiteraard blije gezichten en een beetje gewenning om ons aan de regels te houden, niet de tafels te verplaatsen, glaswerk terug te brengen en de 1,5m in acht te nemen. Het is een tijd goed gegaan, toen de hittegolf echter insloeg en de hoeveelheid leden en gasten op de haven groeide ging het wel een beetje mis. Zoals in de rest van Nederland nemen we het allemaal wat minder serieus en is het samen recreëren belangrijker geworden. De Koenen is een vereniging van leden en vrienden die elkaar al handenschuddend en knuffelend lijken te kennen wat een vreemde indruk maakt op mensen die zich wel aan deze maatregelen houden.

In alle eerlijkheid hebben we hier binnen het bestuur samen met de havenmeesters veel hoofdbrekens over gehad. Het is makkelijk om te zeggen dat we het moeten handhaven, maar we hebben en willen geen boa’s op de haven. Onze havenmeesters doen er veel aan, maar de negatieve reacties die zij helaas soms ontvingen zijn zeer vervelend.

We hebben continue een groot beroep gedaan op de verantwoordelijkheid van alle leden en blijven dat ook doen. De huidige maatregelen vragen veel van ons allen, registraties bij het betreden van het clubhuis en terras, iets wat voor de professionele horeca prima te realiseren is maar voor ons met vrijwilligers best moeilijk. De laatste persconferentie toont dat het minder gaat met een dringende oproep “als er niets verandert zijn we binnen aanzienlijke tijd terug bij af”.

Nu we naar de nazomer gaan en het weer langzaam minder zal gaan worden zullen de activiteiten weer meer naar binnen in het clubhuis verplaatsen. We blijven vertrouwen op de medewerking van alle leden en vertrouwen erop dat we open kunnen blijven op de zaterdag- en zondagmiddagen. Vrijwilligers hebben we hard nodig, meld je bij onze clubhuiscommissaris Mark Smit, clubhuis@wvdekoenen.nl die je graag wegwijs maakt en instrueert.

Koenen Nieuwe Meer Zomerzeilkamp.

Twee zomerkampen hebben we achter de rug, de eerste met veel regen en de tweede met veel warmte! Het inmiddels professionele team kan terugkijken op twee zware weken van werk, maar ik ben zeker dat ze terugkijken met een grote glimlach. Meer dan 50 kinderen hebben leren zeilen op een van de mooiste plekken in Amsterdam. Deze hardwerkende ploeg van Koenen-vrijwilligers heeft de Koenen weer op de kaart gezet. De terugkoppeling die ik van Jan Martin Wilschut heb ontvangen “ik ben bekaf, maar we hebben een geweldige weken gehad met een hardwerkend team en met verschrikkelijk veel plezier”, “momenteel zijn we alweer gestart met de organisatie voor volgend jaar, iets wat voor ons allen in de organisatie nu alweer een plezier is”!

En dat in de wetenschap dat ook zij hebben moeten werken onder strikt door henzelf opgestelde protocollen die ook in nauw overleg met de havenmeesters zijn opgesteld. De goedkeuring door de Veiligheidsregio Amsterdam was eenvoudig en snel geregeld en de uitvoering was strikt en zonder problemen.

Het gehele team verdient een grote pluim en veel lof!

Hellingperiode en aankomende winterstalling.

Helaas moeten we melden dat dit een zorgelijk onderwerp is. Het te water laten van al onze boten heeft al wat voeten in de aarde gehad en is uiteindelijk op een verantwoorde manier gelukt, rekening houdend met de Corona situatie. In een eerdere nieuwsbrief hebben we al aangegeven hoe inventief onze havenmeesters Max en Menno hierin zijn geweest.
Onze havencommissaris Pim Dijkema heeft samen met hen inmiddels vele hoofdbrekens. Uithellingen is iets anders als in-hellingen, onder ‘normale omstandigheden’ hebben we hier twee weken voor nodig met een ploeg van rond de 15 vrijwilligers.

Gezien de huidige maatregelen en de helaas verslechterende situatie in Nederland kunnen we dit niet organiseren en alle maatregelen in acht nemen. Over het in-hellingen van de kleine loods zijn we positief, onze havenmeesters verwachten dat zij dit samen kunnen uitvoeren. De loods-indeling zullen we moeten aanpassen, wat inhoudt dat we minder schepen kunnen plaatsen.
En uiteraard zal het meer tijd in beslag nemen.

Over de schepen in de grote loods hebben wij meer zorgen en we zijn hier druk over aan het nadenken. Het hellingen zal meer tijd in beslag nemen, hoelang de helling periode gaat duren kunnen we niet bepalen en we overwegen een week eerder, op 5 oktober te gaan starten.

De inschrijving voor de winterstalling in de loods loopt tot 23 augustus. Gezien de huidige situatie doen wij een dringend verzoek aan de leden. Als uw schip in het water kan blijven heeft dat een grote voorkeur.

Zodra we meer zicht hebben op de inschrijvingen zullen wij u verder informeren. Wellicht ten overvloede, indien uw schip vorig jaar in de loods heeft gelegen betekent dat niet dat u automatisch weer in de loods ligt. Inschrijven is noodzakelijk en indeling gaat ook bij minder plaatsen op basis van de in de statuten omschreven regeling. Voorts zullen we beoordelen of uw schip veilig en efficiënt met beperkte mankracht naar binnen gehaald kan worden. Wanneer dat naar onze mening niet mogelijk is dan zal er nader contact met u opgenomen worden. Namens alle bestuursleden,

Stefan Nieuwenhuys, voorzitter

Spelregels:

  • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en ziek uit. Ben je ook benauwd en/of heb je koorts? Dan moet iedereen in het huis thuisblijven.
  • Hoe moeilijk ook, als het niet nodig is blijf thuis;
  • Houd 1,5 meter afstand; ook op de steigers, geef voorrang;
  • Er gelden voorrangsregels op de haven, loop je richting buitenhek dan heb je voorrang, loop je de haven op of richting clubhuis dan geef je ruimte;
  • Verblijf op je boot of onderhoud in de loods met meer dan 1 persoon, met gezinsleden geen probleem, met vrienden houd je aan de 1,5m regel.
  • Houd de toegangscode van het hek voor jezelf, laat geen vreemden binnen, bij twijfel sluit het hek en laat hen zelf de code intoetsen (geen onbekende meelopers).

Zie ook: Coronaprotocol WV De Koenen