Optimist

De Optimist (voor kinderen van 6-15 jaar) is een éénmansboot voor de jonge, beginnende zeiler. Je mag er al in varen als je 6 jaar bent en je zwemdiploma A+B hebt.

De Optimist is eigenlijk een vierkant kistje dat in het water drijft. Zo is het oorspronkelijk—50 jaar geleden!—in Amerika ontworpen als een zeepkist-racer met wielen eronder, waarin kinderen op de heuvelachtige straten van Los Angeles konden racen. Totdat iemand (een ontwerper) dacht… waarom halen we die wielen er niet af en gaan we ermee het water op. Met wat kleine aanpassingen en een zeil erop werd dat wereldwijd een enorm succes.

De Optimist is eigenlijk de boot waarmee elk kind op jonge leeftijd kan leren zeilen. Hij heeft maar 1 zeil (een zogenaamd emmerzeil) en dat is makkelijk te bedienen als je in je eentje in de boot zit. De Optimist is een snel scheepje en als er een windvlaag langskomt accelereert hij heel snel. Wanneer je in de Optimist vaart heb je al snel het idee dat je kapitein bent van een schip. De boot doet namelijk precies wat jij wilt… goed of fout, maar hij luistert altijd naar je. Wanneer je het allemaal helemaal fout doet als het een beetje waait, dan is er een kans dat je met boot en al omslaat. En dan is er nog niks aan de hand want je kunt de Optimist zelf weer rechtop trekken. Er zit dan alleen wel wat water in wat eruit gehoosd moet worden, maar gelukkig heb je ook een hoosvat aan boord. Dus dat komt allemaal goed en dan gewoon… verder varen!

Bij WV de Koenen zeilen wel 40 Optimisten. Zelf heeft de vereniging 8 eigen Club Optimisten, die de beginners het eerste jaar gewoon mogen gebruiken om het zeilen in de vingers te krijgen. Mocht je het tweede jaar echt verslingerd zijn aan het zeilen—en dat ben je natuurlijk!—dan moet er voor dat jaar en de eventueel volgende jaren een eigen Optimist gekocht worden. Ook niet zo moeilijk, want er is een betaalbare tweede-, derde- en vierdehands markt. Op de Koenen organiseren wij iedere winter een verkoop- en ruilmarkt.

De instructeurs bij de Koenen geven les in groepjes van maximaal 8 kinderen. Met meer kinderen is het niet zo gemakkelijk om het overzicht op het water te behouden en iedereen individueel te begeleiden. Onze instructeurs zijn allemaal vrijwilligers die heel goed kunnen zeilen en het ook goed kunnen overbrengen. Per groep vaart er een (Boston Whaler) rescue-boot mee met daarin een CWO gecertificeerde instructeur met daarnaast een schipper met een vaarbewijs voor snelle boten. Ook hebben de meeste instructeurs een cursus gevolgd voor rescue-varen met kinderen.

Donderdagavond
Er wordt instructie gegeven op de donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur in een groep van 8 beginners en daarnaast een groep van 8 gevorderden.

Vrijdagavond
Op de vrijdagavond wordt van 18.00 uur tot 20.00 uur instructie gegeven aan 3 groepen van 8 kinderen elk vanaf beginners, via gevorderden tot aan de beginnende wedstrijdzeilers. Deze avond is altijd extra gezellig vanwege de vrije zaterdag, waardoor de kinderen niet meteen naar huis hoeven na afloop, maar gezellig in het Clubhuis versnaperingen kunnen nuttigen en met elkaar over hun zeilervaringen kunnen praten. Voor de ouders bestaat de mogelijkheid de lessen vanaf het eigen terras te volgen, onder het genot van een hapje en een drankje.

Wintermaanden
In de wintermaanden februari en maart houden we in ons Clubhuis 3 theorie-ochtenden om knopen te leren maken, de boot nog beter te leren kennen en alvast een beetje zeilinstructie te krijgen. Als klap op de vuurpijl huurt de Koenen ieder jaar het diepste zwembad van het Sloterparkbad af om met een Optimist (en een Cadet en een Laser) het omslaan te oefenen en te leren snel weer overeind te komen. Dat is toch prettiger oefenen in water van 25ºC dan in het koude water van de Nieuwe Meer!

CWO Diploma’s
Wil jij je CWO Diploma’s halen? Ook dat kan bij WV de Koenen. Onze CWO gecertificeerde trainers leiden op tot en met CWO3. Bedenk alsjeblieft wel dat zeilen een weersafhankelijke buitensport is. Theoretisch kun je na een seizoen examen doen voor een CWO Diploma, maar door de weersomstandigheden kan het zomaar zijn dat je (nog) niet het voor het CWO Diploma verplichte programma volledig hebt kunnen afronden.

Geïnteresseerd?
Vraag aan de Havenmeester een inschrijvingskaart en meld je vandaag nog aan!

Informatie
Informatie over de CWO Diploma’s vind je op cwo.nl.