Optimist

De Optimist is een éénmansboot voor de jonge, beginnende zeiler. Je mag er al in varen als je ouder dan 6 jaar bent en je A en B zwemdiploma hebt. Het is eigenlijk een vierkant kistje wat in het water drijft. Zo is het ook 50 jaar geleden ontworpen als een “zeepkist” racer met wielen eronder waar je in Los Angeles in Amerika van de straten kon racen die daar erg heuvelachtig zijn. Totdat er iemand (een ontwerper) dacht… waarom halen we die wielen er niet af en gaan we ermee het water op. Met wat kleine aanpassingen en een zeil erop werd dat wereldwijd een erg groot succes.

De Optimist is eigenlijk het bootje waarmee elk kind op jonge leeftijd kan leren zeilen. Het heeft maar 1 zeil (een spriettuig) en dat is makkelijk te bedienen als je in je eentje in de boot zit. De Optimist is een snel scheepje en als er een windvlaag langskomt accelereert ze heel snel.

Wanneer je in de Optimist vaart heb je al snel het idee dat je kapitein bent van een schip. De boot doet namelijk precies wat jij wilt… goed of fout… maar ze luistert naar je. Wanneer je het allemaal helemaal fout doet als het een beetje waait dan is er een kans dat je met boot en al omslaat. En dan is er nog niks aan de hand want je kunt de Optimist zelf weer rechtop trekken. Er zit dan alleen wel wat water in wat er uit gehoosd moet worden, maar gelukkig heb je ook een hoosvat aan boord. Dus dat komt allemaal goed en dan gewoon… verder varen.

Op WV de Koenen hebben we 8 Club Optimisten. Die mogen de beginners het eerste jaar tegen een vergoeding gebruiken om het zeilen in de vingers te krijgen. Mocht je het 2de jaar verslingerd zijn aan het zeilen en dat ben je natuurlijk, dan moet er voor dat jaar en de eventueel volgende jaren een eigen Optimist gekocht worden. Ook niet zo moeilijk, want er is een betaalbare 2de, 3de en 4de hands markt elke winter bij de Koenen of op Marktplaats.

De trainingen
De instructeurs bij de Koenen geven les in groepjes van maximaal 8 kinderen. Met meer kinderen is het niet zo makkelijk om het overzicht op het water te behouden. De instructeurs zijn allemaal vrijwilligers die heel goed kunnen zeilen en het ook kunnen overbrengen. Per groep vaart er een Boston Whaler Rescue boot 25 PK mee met daarin een CWO-gecertificeerde instructeur met daarnaast een schipper met een vaarbewijs voor snelle boten. Ook hebben de meeste instructeurs een cursus gevolgd voor Rescue varen met kinderen.

Er is een training op de woensdag van 16.30-19.00 uur speciaal voor kinderen die pas beginnen.

Op de vrijdag zijn er van 17.30-20.00 uur trainingen aan 3 groepen: beginners, een middengroep, resp. gevorderden of beginnende wedstrijdzeilertjes. Deze avond is altijd heel gezellig vanwege de vrije zaterdag daarop volgend waardoor de kinderen niet meteen naar huis hoeven na afloop, maar gezellig in het Clubhuis heel fijne versnaperingen kunnen nuttigen en met elkaar over hun zeilervaringen kunnen spreken. De ouders zorgen die avond voor de bardiensten.

De kinderen tuigen aan het begin van de training zelf hun boot op. De ouders zijn daarbij nodig om te helpen tillen en te assisteren. Tijdens de training zijn de trainers verantwoordelijk voor de kinderen op het water. Maar de ouders zijn dat voor hun kinderen op de wal. We gaan er dan ook vanuit dat de ouders bij de training aanwezig zijn, zodat zij eventueel hun kind kunnen opvangen.

De trainingen in 2018 lopen van 11 april t/m 20 juli en van 5 t/m 28 september. In de wintermaanden februari en maart houden we in ons Clubhuis 2 theorie-ochtenden om knopen te leren, de boot te leren kennen en alvast een beetje zeilinstructie. Als klap op de vuurpijl huurt de Koenen altijd in maart het diepe zwembad van het Sloterparkbad af om met de Optimisten te leren omslaan en weer overeind te komen. Dat is toch prettiger oefenen in water van 25º C dan in het koude water van de Nieuwe Meer…!

CWO Diploma’s
Sommige kinderen kunnen bij de Koenen in het eerste jaar hun CWO 1 diploma halen. Niet iedereen haalt het in het 1ste jaar natuurlijk , maar dat kan ook in het 2de jaar en dan, aan het eind van dat 2de seizoen misschien wel het CWO 2 diploma. Dat ligt er aan of we elke week kunnen varen in verband met de wind. Wij gaan bij de Koenen t/m CWO 3, maar daarvoor moeten de zeilertjes wel veel kunnen en ook veel theorie weten.

Geïnteresseerd?

Als je meer wilt weten: download dan nu het informatieblad Leren zeilen bij de Koenen of stuur een mailtje naar jeugdzeilen@wvdekoenen.nl

Als je je kind al op wilt geven: meld je aan via het inschrijfformulier en laat je kind ervaren hoe leuk het is om zelf te leren zeilen in zijn of haar mooie eigen Optimist.

Informatie
Informatie over de CWO Diploma’s vind je op cwo.nl.